Wat is nu precies een DAC?


Wat is nu eigenlijk een DAC? (spreek uit: DAK)

Dit is een kreet die u waarschijnlijk al wat vaker gehoord hebt en daarom probeer ik duidelijk te maken wat het is én doet! Nu is het geen eenvoudig uit te leggen principe dus mocht u nog niet weten wat het precies is, maar wel geïnteresseerd bent dan moet u eventjes doorbijten....

Alles wat tegenwoordig wordt genoemd als 'muziek' is meestal digitaal en dient te worden omgezet in daadwerkelijke (analoge) muziek. Oftewel analoge signalen...

Pfff, das al heel wat kretologie..

Oké, terug naar het begin... DAC staat voor Digitaal Analoog Converter(omzetter) dus een schakeling die een digitaal signaal omzet naar analoog. Digitaal is in dezen een CD/SACD/DVD/BLU-RAY...maar ook bestanden die op uw computer, harde netwerkschijf staan alsmede de bestanden die u binnen krijgt van internet zoals internetradio en muziekdiensten als Spotify, Deezer & TIDAL. Analoog staat voor het signaal dat ná de converter (omzetter) wordt doorgestuurd naar een versterker en die het op zijn beurt weer doorstuurt naar de luidsprekers zodat wij het als mens kunnen horen als zijnde muziek!

Duidelijk nu? Dan hoeft u niet verder te lezen....

Nog niet helemaal duidelijk? (als ik het zo nalees betwijfel ik of ik het zelf wel snap...;-)

Afijn, ik zal door middel van een voorbeeld proberen het nog wat duidelijker te maken...

We hebben een muziekstuk (geluid) en willen dat opslaan en/of transporteren. Zouden we dat doen zoals 'vroeger' dan zou er wel erg veel van het signaal verloren gaan en zouden we ook niet weten wat we aan muziek binnen krijgen. Bij een plaat (LP) moe(s)t je de hoes lezen. Dat was allemaal nog te overzien, maar er kwam een steeds grotere behoefte om muziek op meerdere manieren en plaatsen te beluisteren. Dus werd besloten om muziek te 'digitaliseren' waardoor het eenvoudiger zou zijn dit te transporteren en andere informatie (zoals: hoe het nummer heet, tijdsduur van het nummer, etc. etc.) toe te voegen aan datzelfde digitale signaal.

Laat ik een afbeelding nemen als zijnde het 'muziekstuk'. Bij het digitaliseren wordt de afbeelding als ware in stukjes geknipt. Nu zou je denken dat het daarna weer gewoon een kwestie is van deze stukjes weer aan elkaar te plakken... Maar dat is niet zo, elk stukje wordt daarna geherwaardeerd. Stel, u knipt een willekeurige afbeelding in gelijkmatige stukjes, plak 1 van die stukjes op de muur en loopt er steeds verder vandaan....uiteindelijk zal het stukje voor u nog maar 1 te herkennen kleur krijgen. Deze kleur wordt de nieuwe waarde van het uitgeknipte stuk van een veel grotere afbeelding. U snapt dat als we dat doen met alle stukjes we later nooit meer in de buurt gaan komen van de daadwerkelijke afbeelding als we alles weer aan elkaar gaan lijmen... Daarom is het belangrijk de afbeelding in zoveel en zo klein mogelijke stukjes te knippen om zomin mogelijk los te raken van de oorspronkelijke kleur. Als u dit leest begrijpt u waarschijnlijk ook dat de DAC een moeilijke taak heeft om deze stukjes weer zo optimaal mogelijk aan elkaar te lijmen en dat JUIST bij een lagere kwaliteit van het digitale bestand (lees: MP3) een goede DAC enorm veel meerwaarde biedt. Want uiteindelijk willen we luisteren naar muziek alsof het nooit in stukjes geknipt is geweest....LANG LEVE DE DAC!!!!!

Recente berichten
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Facebook Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • Yelp Social Icon